Przyjęcie sylwestrowe nie może obyć się bez smakołyków i drobnych przekąsek. Pomiędzy większymi posiłkami, goście najchętniej sięgają po te "na raz". Dlatego warto uzbroić się w ich dużą ilość, bo noc sylwestrowa jest równie długotrwała, co apetyt gości.
Planując listę zakąsek na przyjęcie, najlepiej podzielić sobie wszystko na dwie części - słodkie i słone. Mając już taki podział, łatwiej będzie nam dostosować ilość każdej przekąski. Zacznijmy sobie od słonych zagryzek.
Przekąski sylwestrowe na słono!
1. Cheeseburgery w wersji normalnej lub mini
Nie ma osoby, która nie uwielbia burgerów. Są na tyle elastyczne, że nadadzą się zarówno dla mięsolubnych, jak i wegetarianów. Wystarczy jedynie podmienić mięsko na to roślinne i boom, przekąska idealna dla każdego. Można zrobić od razu dwie wersje oraz porównać, która smakuje lepiej nam i naszym gościom.
- bułki hamburgerowe (własnego wypieku bądź kupne)
- mięso mielone wołowe
- ulubione przyprawy
- ser cheddar
- sos hamburgerowy
- ulubione dodatki np. sałata, ogórek
Przygotowanie:
Jeżeli zdecydujesz się przygotować własne bułeczki, to upiecz je z ulubionego przepisu. Mielone mięso wołowe przyprawiamy ulubionymi przyprawami, ja od siebie polecam: papryka, pieprz, majeranek, kmin, cebula, czosnek oraz sól. Formujemy sobie odpowiedniej wielkości kotleciki, w zależności czy przygotowujemy małe, czy duże. Smażymy na małej ilości oliwy, pod koniec na każdy kotlet układamy plasterek sera i czekamy aż się rozpuści pod przykryciem. Nasze bułki smarujemy sosem hamburgerowym (najlepiej przygotować go z ketchupu, majonezu, musztardy, mielonej papryki, cebuli oraz czosnku i odrobiny zalewy z ogórków konserwowych). Układamy kolejno nasze gotowe mięso i ewentualne ulubione dodatki w postaci sałaty lub ogórków. Przykrywamy bułką i gotowe! Aby burgery się nie rozjeżdżały, możesz wbić w każdego szpilkę do hamburgera.
2. Mini rollsy parówkowe z ciasta francuskiego
Przygotowanie rollsów nie jest niczym trudnym, możemy w to zaangażować nawet najmłodszych. Na pewno będzie to dla nich dodatkowa atrakcja.
Co potrzebujemy?
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- parówki - 1 opakowanie
- ser gouda
Jak przygotować mini rollsy?
Przygotowanie to banał. Wystarczy pociąć nasze ciasto francuskie w paski, to samo robimy z parówkami - kroimy je na małe części. Parówki razem z serem owijamy ciastem francuskim, smarujemy białkiem jajka i pieczemy w 180° przez około 10-15 min do zarumienienia.
3. Quesadilla z serem i kurczakiem
Quesadilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Jest to tortilla, najczęściej wypełniona ogromnymi ilościami sera. Można ją przygotować na wiele sposobów z różnymi, ciekawymi dodatkami.
Co potrzebujemy?
- tortilla
- filet z kurczaka
- ser gouda, cheddar
- ulubione dodatki np. fasola/papryka/kukurydza
Przygotowanie:
Zaczniemy od przyprawienia kurczaka - odrobina oleju, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, zioła prowansalskie, kurkuma, gyros. Odstawiamy to na ok. 15-30 min dla podwojenia aromatu przypraw, jednak nie jest to konieczne. Po tym czasie smażymy kurczaka na odrobinie oleju. Na placku tortilli układamy kolejno kurczaka, ser gouda, ser cheddar i ewentualne dodatki. Nakrywamy całość drugim plackiem tortilli. Podpiekamy całość z obu stron na suchej patelni do rozpuszczenia się sera. Podajemy z ulubionym sosem.
4. Tortilla rolls z warzywami i szynką
Takie szybkie rollsy na jeden kęs, zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Zwłaszcza jeśli wypchamy je duuużą ilością warzyw.
Co potrzebujemy?
- tortilla
- serek śmietankowy lub inny ulubiony
- ogórek
- pomidor
- papryka
- awokado
- sałata rzymska lub lodowa
- kukurydza
- szynka drobiowa/salami/bekon
- ser
Przygotowanie:
Placek tortilli smarujemy ulubionym serkiem, następnie kolejno układamy warzywa: szynka, ser, sałata i cała reszta warzyw. Możemy tu dowolnie eksperymentować z ilością dodatków. Możecie dodać swoje ulubione lub spróbować czegoś nowego, czego do tej pory nie próbowaliście. Całość zawijamy w rulon i kroimy na mniejsze kąski. Spinamy wykałaczką, żeby przekąska była w całości.
5. Kanapeczki z croissantów
- sałata rzymska/lodowa/masłowa/rukola/roszponka (wybierz to, co lubisz najbardziej)
- pomidor
- mini mozzarella
- pesto zielone
- bazylia
- jajka
- boczek wędzony/szynka
- ser gouda/cheddar
Przekąski sylwestrowe na słodko!
A teraz najlepsza część dla fanów słodkości! Czym byłaby impreza bez czekolady oraz owoców? Przygotowałam kilka propozycji takich łakoci, które są szybkie i proste w przygotowaniu.
1. Deska słodkości
Taką deskę można spersonalizować pod siebie, bądź pod naszych gości. Do jej stworzenia możemy użyć przeróżnych składników - od owoców, przez czekoladę po karmel!
Czego potrzebujemy? (z tej gramatury wyjdzie ok. 8 porcji)
- 600 g mąki pszennej, przesianej
- 4 duże jajka
- 740 ml mleka
- 150 g rozpuszczonego masła
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru lub innego słodzika
- szczypta soli
Dodatki:
- nutella
- owoce (borówka, truskawka, banan, maliny)
- karmel
- czekoladowe łezki
- syrop klonowy
- jogurt
- dżem
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać za pomocą rózgi (powinny się lekko spienić), dodać mleko oraz masło i całość wymieszać. Do powstałej mieszanki przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Całość wymieszać do powstania gładkiej masy.
Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na złoty kolor. Kiedy pojawiają się pęcherzyki na powierzchni, to znak, że czas odwrócić naszego pancakes'a.
Układamy nasze usmażone naleśniczki razem z dodatkami na dużej desce, z której każdy będzie mógł się poczęstować i zrobić swojego własnego, ulubionego pancakes'a. Podpowiem, że możecie również zrobić deskę w wersji wytrawnej - sery, wędliny.
2. Owocowe tartaletki
Orzeźwiające tartinki będą idealną propozycją dla osób, które nie przepadają za mocno słodkimi przekąskami. Jogurt z owocami na spodzie z granoli świetnie smakuje i jest błyskawiczny w wykonaniu.
Czego będziemy potrzebować?
- granola
- rozpuszczone masło
- jogurt naturalny
- ulubione owoce
Sposób przygotowania:
Do granoli dodajemy do rozpuszczone masło, łączymy i taką mieszanką wypełniamy foremki. Całość podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 12-15 min. Po upieczeniu odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie możemy zacząć dekorować nasze tartinki jogurtem naturalnym i owocami.
3. Jednoporcjowe deserki
- 350 ml zaparzonej kawy espresso
- 2 jajka + 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 300 g biszkoptów
- ok. 3 łyżek gorzkiego kakao
- konfitura z malin lub świeże maliny
Przygotowanie:
Żółtka sparzamy wrzątkiem. Następnie ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać. Do masy dodajemy porcjami mascarpone dalej ubijając, do połączenia się całości. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka delikatnie łączymy z wcześniej ubitymi żółtkami z mascarpone.
Przechodzimy do składania całości deseru.
Biszkopty moczymy w schłodzonej zaparzonej wcześniej kawie. Układamy warstwami - biszkopt, maliny, krem, kakao. Całość dekorujemy kakao, listkami mięty oraz malinami.