Moje Party
Skuś się na produkty w lepszych cenach!
Balon pastelowy niebieski jasny błękitny #009, 80 cm 1 szt.
Balon pastelowy niebieski jasny błękitny #009, 80 cm 1 szt.

8,91 zł

Cena regularna: 9,90 zł

Najniższa cena: 9,90 zł
szt.
Balony metalizowane z łącznikiem do girland srebrne, 33 cm 3 szt.
Balony metalizowane z łącznikiem do girland srebrne, 33 cm 3 szt.

3,15 zł

Cena regularna: 3,50 zł

Najniższa cena: 3,50 zł
szt.
Serwetki papierowe z nadrukiem folk, 20 szt.
Serwetki papierowe z nadrukiem folk, 20 szt.

6,90 zł

Cena regularna: 7,90 zł

Najniższa cena: 7,90 zł
szt.
Baner girlanda flagi Pidżamersi 230 cm
Baner girlanda flagi Pidżamersi 230 cm

6,21 zł

Cena regularna: 6,90 zł

Najniższa cena: 6,90 zł
szt.
Balon pastelowy zielony #012, 80 cm 1 szt.
Balon pastelowy zielony #012, 80 cm 1 szt.

8,91 zł

Cena regularna: 9,90 zł

Najniższa cena: 9,90 zł
szt.
Balon pastelowy żółty ciemny #003, 80 cm 1 szt.
Balon pastelowy żółty ciemny #003, 80 cm 1 szt.

8,91 zł

Cena regularna: 9,90 zł

Najniższa cena: 9,90 zł
szt.

Czym zachwycić gości podczas imprezy sylwestrowej - przekąski!

0
Czym zachwycić gości podczas imprezy sylwestrowej - przekąski!

Przyjęcie sylwestrowe nie może obyć się bez smakołyków i drobnych przekąsek. Pomiędzy większymi posiłkami, goście najchętniej sięgają po te "na raz". Dlatego warto uzbroić się w ich dużą ilość, bo noc sylwestrowa jest równie długotrwała, co apetyt gości. 

Planując listę zakąsek na przyjęcie, najlepiej podzielić sobie wszystko na dwie części - słodkie i słone. Mając już taki podział, łatwiej będzie nam dostosować ilość każdej przekąski. Zacznijmy sobie od słonych zagryzek.

Przekąski sylwestrowe na słono!

1. Cheeseburgery w wersji normalnej lub mini

Nie ma osoby, która nie uwielbia burgerów. Są na tyle elastyczne, że nadadzą się zarówno dla mięsolubnych, jak i wegetarianów. Wystarczy jedynie podmienić mięsko na to roślinne i boom, przekąska idealna dla każdego. Można zrobić od razu dwie wersje oraz porównać, która smakuje lepiej nam i naszym gościom. 

Do naszych cheeseburgerów będziemy potrzebować:
  • bułki hamburgerowe (własnego wypieku bądź kupne)
  • mięso mielone wołowe
  • ulubione przyprawy
  • ser cheddar
  • sos hamburgerowy
  • ulubione dodatki np. sałata, ogórek

Przygotowanie:

Jeżeli zdecydujesz się przygotować własne bułeczki, to upiecz je z ulubionego przepisu. Mielone mięso wołowe przyprawiamy ulubionymi przyprawami, ja od siebie polecam: papryka, pieprz, majeranek, kmin, cebula, czosnek oraz sól. Formujemy sobie odpowiedniej wielkości kotleciki, w zależności czy przygotowujemy małe, czy duże. Smażymy na małej ilości oliwy, pod koniec na każdy kotlet układamy plasterek sera i czekamy aż się rozpuści pod przykryciem. Nasze bułki smarujemy sosem hamburgerowym (najlepiej przygotować go z ketchupu, majonezu, musztardy, mielonej papryki, cebuli oraz czosnku i odrobiny zalewy z ogórków konserwowych). Układamy kolejno nasze gotowe mięso i ewentualne ulubione dodatki w postaci sałaty lub ogórków. Przykrywamy bułką i gotowe! Aby burgery się nie rozjeżdżały, możesz wbić w każdego szpilkę do hamburgera.

2. Mini rollsy parówkowe z ciasta francuskiego

Przygotowanie rollsów nie jest niczym trudnym, możemy w to zaangażować nawet najmłodszych. Na pewno będzie to dla nich dodatkowa atrakcja.

Co potrzebujemy?

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • parówki - 1 opakowanie 
  • ser gouda 

Jak przygotować mini rollsy?

Przygotowanie to banał. Wystarczy pociąć nasze ciasto francuskie w paski, to samo robimy z parówkami - kroimy je na małe części. Parówki razem z serem owijamy ciastem francuskim, smarujemy białkiem jajka i pieczemy w 180° przez około 10-15 min do zarumienienia.

3. Quesadilla z serem i kurczakiem

Quesadilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Jest to tortilla, najczęściej wypełniona ogromnymi ilościami sera. Można ją przygotować na wiele sposobów z różnymi, ciekawymi dodatkami. 

Co potrzebujemy?

  • tortilla
  • filet z kurczaka
  • ser gouda, cheddar
  • ulubione dodatki np. fasola/papryka/kukurydza

Przygotowanie:

Zaczniemy od przyprawienia kurczaka - odrobina oleju, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, zioła prowansalskie, kurkuma, gyros. Odstawiamy to na ok. 15-30 min dla podwojenia aromatu przypraw, jednak nie jest to konieczne. Po tym czasie smażymy kurczaka na odrobinie oleju. Na placku tortilli układamy kolejno kurczaka, ser gouda, ser cheddar i ewentualne dodatki. Nakrywamy całość drugim plackiem tortilli. Podpiekamy całość z obu stron na suchej patelni do rozpuszczenia się sera.  Podajemy z ulubionym sosem.

4. Tortilla rolls z warzywami i szynką

Takie szybkie rollsy na jeden kęs, zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Zwłaszcza jeśli wypchamy je duuużą ilością warzyw.

Co potrzebujemy?

  • tortilla
  • serek śmietankowy lub inny ulubiony
  • ogórek
  • pomidor
  • papryka
  • awokado
  • sałata rzymska lub lodowa
  • kukurydza
  • szynka drobiowa/salami/bekon
  • ser

Przygotowanie:

Placek tortilli smarujemy ulubionym serkiem, następnie kolejno układamy warzywa: szynka, ser, sałata i cała reszta warzyw. Możemy tu dowolnie eksperymentować z ilością dodatków. Możecie dodać swoje ulubione lub spróbować czegoś nowego, czego do tej pory nie próbowaliście. Całość zawijamy w rulon i kroimy na mniejsze kąski. Spinamy wykałaczką, żeby przekąska była w całości. 

 

5. Kanapeczki z croissantów

Dla fanów tradycyjnych croissantów mamy coś wystrzałowego. Czy jest coś lepszego od delikatnego, chrupiącego rogalika wypełnionego po brzegi ulubionymi warzywami? Myślę, że nie. Dla większego efektu możemy zrobić je w dwóch wersjach - fit oraz mniej fit dla łasuchów. Zaczniemy sobie od tych wypełnionych warzywami.
 
Czego potrzebujemy?
  • sałata rzymska/lodowa/masłowa/rukola/roszponka (wybierz to, co lubisz najbardziej)
  • pomidor
  • mini mozzarella
  • pesto zielone
  • bazylia
Przygotowanie:
 
Croissanta przekrawamy na pół, zostawiając przy tym koniec niedokrojony. Smarujemy całość pesto, układamy poszarpaną sałatę i plasterki pomidora. Na wierzch układamy kuleczki mini mozzarelli i lekko skrapiamy pozostałym zielonym pesto. Dla smaku możemy jeszcze dodać świeżej, drobno pokrojonej bazylii. 
 
Wersja mniej fit dla łasuchów:
  • jajka
  • boczek wędzony/szynka
  • ser gouda/cheddar
 
Przygotowanie:
 
Croissanta przekrawamy na pół, zostawiając przy tym koniec niedokrojony. Boczek wędzony podsmażamy sobie na suchej patelni do uzyskania chrupkich plasterków. Z jajek przygotowujemy jajecznicę. Całość układamy na rogaliku - boczek, jajecznica, ser. Podpiekamy chwilkę w piekarniku do rozpuszczenia się sera. Całość podajecie na ciepło.
 
 

Przekąski sylwestrowe na słodko! 

 A teraz najlepsza część dla fanów słodkości! Czym byłaby impreza bez czekolady oraz owoców? Przygotowałam kilka propozycji takich łakoci, które są szybkie i proste w przygotowaniu.

1. Deska słodkości

Taką deskę można spersonalizować pod siebie, bądź pod naszych gości. Do jej stworzenia możemy użyć przeróżnych składników - od owoców, przez czekoladę po karmel!

Czego potrzebujemy? (z tej gramatury wyjdzie ok. 8 porcji)

  • 600 g mąki pszennej, przesianej
  • 4 duże jajka
  • 740 ml mleka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru lub innego słodzika
  • szczypta soli

Dodatki:

  • nutella
  • owoce (borówka, truskawka, banan, maliny)
  • karmel
  • czekoladowe łezki 
  • syrop klonowy
  • jogurt
  • dżem 

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać za pomocą rózgi (powinny się lekko spienić), dodać mleko oraz masło i całość wymieszać. Do powstałej mieszanki przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Całość wymieszać do powstania gładkiej masy.

Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na złoty kolor. Kiedy pojawiają się pęcherzyki na powierzchni, to znak, że czas odwrócić naszego pancakes'a. 

Układamy nasze usmażone naleśniczki razem z dodatkami na dużej desce, z której każdy będzie mógł się poczęstować i zrobić swojego własnego, ulubionego pancakes'a. Podpowiem, że możecie również zrobić deskę w wersji wytrawnej - sery, wędliny.

 

2. Owocowe tartaletki

Orzeźwiające tartinki będą idealną propozycją dla osób, które nie przepadają za mocno słodkimi przekąskami. Jogurt z owocami na spodzie z granoli świetnie smakuje i jest błyskawiczny w wykonaniu.

Czego będziemy potrzebować?

  • granola
  • rozpuszczone masło
  • jogurt naturalny
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania:

Do granoli dodajemy do rozpuszczone masło, łączymy i taką mieszanką wypełniamy foremki. Całość podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 12-15 min. Po upieczeniu odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie możemy zacząć dekorować nasze tartinki jogurtem naturalnym i owocami.

 

3. Jednoporcjowe deserki

Taka forma słodkiej przekąski jest zdecydowanie najbardziej lubiana przez gości, właśnie ze względu na formę podania. Takie deserki możemy przygotować w jednorazowych plastikowych kubeczkach lub szklanych słoiczkach. Każdy gość może się swobodnie poczęstować i zjeść "na raz". Wariacji smakowych jest wiele. Najczęściej wykorzystuje się do takich propozycji świeże owoce, granole, jogurty, serki, dżemy, biszkopty, kremy. Moim zdecydowanym faworytem jest tiramisu z dodatkiem malin!
 
Co nam będzie potrzebne do jego przygotowania?
  • 350 ml zaparzonej kawy espresso
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g biszkoptów
  • ok. 3 łyżek gorzkiego kakao
  • konfitura z malin lub świeże maliny

Przygotowanie:

Żółtka sparzamy wrzątkiem. Następnie ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać. Do masy dodajemy porcjami mascarpone dalej ubijając, do połączenia się całości. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka delikatnie łączymy z wcześniej ubitymi żółtkami z mascarpone.

Przechodzimy do składania całości deseru.
Biszkopty moczymy w schłodzonej zaparzonej wcześniej kawie. Układamy warstwami - biszkopt, maliny, krem, kakao. Całość dekorujemy kakao, listkami mięty oraz malinami.

 

 
To już wszystkie propozycje, jakie dla was przygotowałam. Oczywiście jest ich nieskończona ilość, wystarczy odrobinę wyobraźni i chęci. Internet aż buzuje od ilości niesamowitych przepisów, które tylko czekają na odpowiednią okazję. Należy pamiętać, że najedzony gość to szczęśliwy gość, dlatego warto się nie bać i eksperymentować w kuchni. Powodzenia! 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium