Przyjęcie halloween'owe jest najlepszym przyjęciem do eksperymentowania z przekąskami. Mamy możliwość puszczenia dozy kreatywności i stworzenia czegoś zaskakującego. Nawet jeśli nam coś nie wyjdzie, nie ma się co przejmować...nie musi być piękne. Ważne, żeby oddawało charakter upiornego przyjęcia.
Pomysły na przekąski Halloween'owe - coś na słodko
Bez słodkości nie ma imprezy, a więc koniecznością będzie przygotowanie kilku dodających osłody smakołyków. Na pierwszy ogień pójdą babeczki - bo przecież...kto nie lubi babeczek, w dodatku mocno czekoladowych?
1. Babeczki Pajączki
Co należy przygotować?
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- ¾ szklanki gorzkiego, ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka (125 ml)
- 200 g jogurtu naturalnego (rzadkiego)
- 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki)
- 80 g posiekanej deserowej czekolady
Do ozdoby:
- Oreo
- Czekolada w groszkach
- Paluszki w czekoladzie
- Dowolny, ulubiony krem
Sposób przygotowania:
Na początek musimy przygotować 12 papilotek na babeczki oraz nagrzać piekarnik do 180°C z termoobiegiem. W jednej misce mieszamy sobie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Dla dodania puszystości mąkę wraz z kakao można przesiać przez sito. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z jogurtem, po czym dodajemy mleko wraz z rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Suche składniki wsypujemy stopniowo do mokrych i całość mieszamy do połączenia się składników (nie za długo). Na końcu do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę. Ciasto przelewamy do papilotek, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy babeczki swoim ulubionym kremem. Z oreo, paluszków i groszków czekoladowych tworzymy pajączki, które będą nam robić za dekoracje. Zamiast pajączków, możemy poeksperymentować i stworzyć coś innego - na przykład nietoperze.
2. Deserki grobowce
Taki deser z pewnością zaskoczy niejednego gościa na przyjęciu. Przypominają swoim wyglądem ziemie, dla efektu możemy dodać grób oraz dżdżownice zrobione z galaretki i jogurtu.
Jak przygotować taki deserek?
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % (250 g)
- 250 g serka mascarpone
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania: Przygotowanie jest bardzo proste! Na początek musimy rozpuścić sobie gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. W garnku gotujemy wodę, na garnek wstawiamy sobie miskę z czekoladą i rozpuszczamy na niewielkim ogniu tak, żeby nie przypalić czekolady. Opakowanie serka mascarpone umieszczamy w misce, dodajemy do niego rozpuszczoną (nie za gorącą!) czekoladę, miksujemy razem na wolnych obrotach. W osobnym, wysokim naczyniu ubijamy śmietankę 30%. Ważne, żeby była mocno schłodzona. Ubitą śmietankę przekładamy do mascarpone z czekoladą i delikatnie mieszamy, aż powstanie nam lekki mus. Mus przekładamy do małych słoiczków oraz dekorujemy pokruszonymi herbatnikami czekoladowymi. Dla efektu można dodać żelowe dżdżownice oraz zrobić imitację grobu z kawałków ciasteczek. W części dekoracyjnej możecie puścić ogromną dozę kreatywności i wymyślić coś, co da efekt WOW!
3. Rożki - kapelusze wiedźmy
- 12 rożków do lodów
- 12 czekoladowych ciastek
- ciasto na babeczki (można użyć przepisu wyżej)
- jadalny barwnik w sprayu bądź rozpuszczoną czekoladę
- krem bądź żelowe pisaki do tortu
Pomysły na przekąski Halloween'owe - coś na słono
1. Pizze w kształcie mini dyni
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki drożdży w proszku instant
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody (187 ml)
- 2 łyżki oliwy
- Ser mozarella mini kulki/inny ulubiony
- Salami
- Oregano
- Sos pomidorowy
2. Mumia-dogi
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 opakowania parówek
- ketchup oraz majonez
3. Serowa quesadilla z kurczakiem
Najlepsze z najlepszych, czyli słynna tortilla z kurczakiem zwana quesadillą. Przekąska i nazwa wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Jak takie pyszności przygotować?
Co potrzebujemy?
- 1 opakowanie tortilli
- 2 filety z kurczaka
- starty ser
- ulubione przyprawy
Zaczynamy sobie od pokrojenia kurczaka z paski lub kostkę, jak wolicie. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami. U mnie jest to papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól, kurkuma, czosnek oraz gyros. Odstawiamy do lodówki na 15-30 minut. Smażymy kurczaka na odrobinie oliwy z oliwek do uzyskania złotego koloru.
Nadszedł czas składania naszej tortilli. Na pojedynczy placek tortilli układamy ser oraz naszego kurczaka. Z drugiego placka tortilli wycinamy buźkę (jak w dyniach) dla efektu. Składamy całość i podpiekamy w piekarniku przez kilka minut, aż ser nam się ładnie rozpuści.