Moje Party

Crusta- czyli jak efektownie ozdobić szklanki czy kieliszki

0
Crusta- czyli jak efektownie ozdobić szklanki czy kieliszki

Czasem małe, wydawałoby się nic nie znaczące elementy "robią robotę", jak to się mówi. Dopracowane wykończenie może okazać się bardzo efektowne i sprawić, że przyjęcie nabierze charakteru wręcz eleganckiego. Dzisiaj chcę Ci pokazać jak prosto i szybko ozdobić szklanki. Oto crusta- najczęściej stosowana przez barmanów do dekorowania szklanek drinków, ale świetnie nada się także na dziecięce przyjęcie. Efekt jest niesamowity! 

Kiedy byłam dzieckiem i moja mama organizowała mi urodziny, właśnie w ten sposób dekorowała szklanki wszystkim dzieciom. Nie miałam wtedy pojęcia o tym, że nazywa się to crusta. Czasem używa się także spolszczonej pisowni- krusta. Najczęściej stosowana jest do szklanek z napojami alkoholowymi, ale szkoda byłoby jej nie wykorzystać na przyjęcie dla dzieci. Tym bardziej, że przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie.

Jak zrobić crustę?

Przygotowanie crusty opiera się na zwilżeniu brzegu szklanki czy kieliszka, a następnie zanurzeniu tej krawędzi w sypkiej substancji. Najłatwiej jest to zrobić umieszczając na jednym spodku niewielką ilość płynu, a na drugim coś sypkiego. Krawędź kieliszka wkładamy najpierw do wody, następnie po delikatnym otrzepaniu z nadmiaru płynu, umieszczamy na drugim spodku. Prawda, że łatwo?

Z czego zrobić crustę?

Do zwilżenia brzegu szklanki możemy wykorzystać zwykłą wodę, sok z cytryny lub limonki, likiery czy soki, a nawet rozpuszczoną czekoladę. Używając kolorowego likieru, najlepiej jako crustę wykorzystać biały cukier, który zabarwi się na kolor likieru. 

Natomiast jako sypką substancję możemy wykorzystać wiele różnych produktów. Crustę można zrobić między innymi z:

  • białego lub brązowego cukru
  • kakao
  • kolorowej galaretki
  • kawy
  • soli
  • kolorowej posypki cukrowej

 

Powyższe płyny i sypkie produkty można oczywiście dowolnie łączyć. Moja mama robiła crustę zawsze z użyciem wody i galaretki. Najlepiej wykorzystać te w intensywnych kolorach. 

Mnie natomiast urzekła crusta z rozpuszczonej czekolady i kolorowej posypki cukrowej. Jest z nią jednak trochę więcej pracy, bo czekoladę trzeba rozpuścić. Ale może akurat rozpuszczasz ją do polewy do ciasta, czy po prostu masz chwilę, żeby to zrobić. W końcu czekolada dosyć szybko się topi.

Krawędź szklanki udekorowana, teraz do każdej wkładamy kolorowe słomki papierowe, wlewamy ulubiony napój i gotowe! A Ty jak ozdabiasz szklanki?

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium